3 min

Definisi Eksport/Export

Eksport adalah suatu kegiatan pemindahan barang dari tempat asal ke tempat lain. Contoh mengambil atau menyebabkan barang atau komoditi dibawa keluar dari Malaysia melalui udara,laut, atau darat dan pilihan transit bergantung pada pelbagai faktor.

Kenapa Perlu Eksport?

Terdapat beberapa kebaikan operasi di peringkat antarabangsa kepada pengguna, pengeluar dan negara.

Kegiatan perniagaan melalui eksport atau lebih difahami sebagai “jual barang luar negara” dapat memenuhi keperluan dan kehendak pengguna. Sesebuah negara tidak dapat menghasilkan pelbagai jenis barang untuk memenuhi keperluan dan kehendak pengguna di negara tersebut. Selain itu, anda sebagai pengeksport dapat menambah ilmu pengetahuan dan pengalaman serta mampu meluaskan pasaran jualan dan keuntungan bertambah kerana barangan dapat dieksport menggunakan cargo ship ke luar negara yang mempunyai pasaran yang luas.

Kekangan Dalam Perniagaan Antarabangsa

Persediaan Eksport

Sedikit perkongsian kami untuk memulakan kegiatan eksport produk. Pertama sekali, anda perlu mengenal pasti sama ada perniagaan eksport sesuai dengan bisnes anda. Selain itu, anda perlu memahami peraturan pasaran semasa menjalan perniagaan, terutamanya mengenai isu-isu seperti eksport duti dan kertas kerja. Mempunyai ilmu dan pemahaman yang baik mengenai perniagaan antarabangsa seperti kaedah pembayaran antara dua negara, dan proses eksport yang lain.

Kesimpulan

Akhirnya industri eksport antarabangsa semakin berkembang pesat. Ini disebabkan oleh peningkatan jumlah permintaan pengguna global dari pelbagai sudut. Seperti yang telah kami nyatakan diatas, persediaan dari segi ilmu dan pemahaman perlu ada sebelum memulakan aktiviti eksport ini. Kami di BGST amat berbesar hati untuk memberikan panduan kepada para usahawan yang ingin memulakan aktiviti perniagaan antarabangsa ini.

Personal Coaching – Ekport Produk Malaysia Ke Luar Negara

Daftar: http://www.wasap.my/+601136972173/PC_EXPORT

Program ini mempunyai beberapa peringkat modul supaya pelajar dapat mendalami ilmu dan mempraktiskan pembelajaran secara keseluruhan.

Puan Zuria dan En Izat merupakan founder BGST akan memberikan coaching melalui program ini. Dengan pengalaman mereka selama 10 tahun dalam bidang import & eksport beserta kelayakan formal dari pelbagai egensi, pastinya perkongsian mereka amat berkualiti.

Jadi jangan lepaskan peluang berharga ini untuk menjadi salah seorang usahawan yang berjaya mengimport produk dari luar negara atau mengeksport produk anda ke pasaran antarabangsa.

Sekiranya berminat, pendaftaran boleh dilakukan di : http://www.wasap.my/+601136972173/PC_KBCO

==========================================

BGST Resources Sdn Bhd

Website: https://www.bgst.com.my/

No Tel: +603 33939072

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *